Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Γύζης…έργα Πνοής!!!



  Στο ξεκίνημά του ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την ηθογραφία. Όμως ο δεκτικός σε νέα καλλιτεχνικά ερεθίσματα και διαποτισμένος από ερευνητικό πνεύμα καλλιτέχνης κυρίως στα ώριμα έργα του, στράφηκε σε αλληγορικά θέματα.

  Το θέμα των ώριμων έργων του ήταν ο αγώνα εναντίον του Κακού και η τελική νίκη του Καλού. Η σημαντικότερη μορφή σ' αυτά , είναι η γυναίκα, που άλλοτε εμφανίζεται ως Τέχνη, άλλοτε ως Μουσική, άλλοτε ως Άνοιξη, άλλοτε ως Δόξα.

 Οι ανθρώπινες φιγούρες στα έργα του πρόβαλαν διακριτικά μετέωρες. Πολλοί μελετητές του έργου του αποδίδουν την πολύτιμη διαύγεια της ζωγραφικής του, καθώς και την ευγενική χρωματική κλίμακα στην επίδραση που άσκησε επάνω του η ελληνική φύση. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτά. Ξεχωριστό κεφάλαιο στην τέχνη του αποτελούν οι αφίσες. 

  Η αφίσα ως τρόπος διαφήμισης είναι δημιούργημα του 19ου αιώνα και σχετίζεται με την εκβιομηχάνιση των ευρωπαϊκών πόλεων. Η πρώτη αφίσα του καλλιτέχνη, το Πνεύμα της Τέχνης αποτέλεσε πραγματικά μια νέα πρόταση που ανταποκρινόταν στις επιταγές των καιρών, με μορφή καθαρά καλλιτεχνική, που αποσκοπούσε στη διάδοση της τέχνης σε όσο το δυνατόν ευρύ κοινό.

  Τα ίδια χαρακτηριστικά διαπιστώνονται και στην αφίσα της Ιστορίας! Η μεγάλη αρχαιοπρεπής μορφή της προσωποποίησης της Ιστορίας με το μακρύ χιτώνα που κρατάει στο χέρι σύμβολα των Τεχνών και το παιδί με την κουκούλα, που υποβαστάζει το χέρι της με τη γραφίδα είναι εντυπωσιακά! Οι αντιθέσεις κόκκινου, μαύρου άσπρου και χρυσού σε μεγάλες επιφάνειες επιτυγχάνουν τη προσέγγιση του θεατή.

  Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Γύζης διαμόρφωσε ένα συγκεκριμένο τύπο αφίσας, που χαρακτηρίζεται από τις αναφορές στην αρχαιότητα και τα γνωστά σύμβολα, από τη λιτότητα και τη σχηματοποίηση των μέσων και το καθαρό σε μεγάλες επιφάνειες χρώμα.

  Ο Γύζης θα αναγάγει τα έργα αυτά σε υψηλή τέχνη, θα τους δώσει μορφή και περιεχόμενο. Ο σπουδαίος τεχνίτης, ο μεγάλος δημιουργός με την πρωτότυπη θεματογραφία και την αφηγηματική πειστικότητα καταγράφεται ως ο άψογος εκτελεστής έργων Πνοής!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου