Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αδόκιμες σκέψεις για τον Γιάννη Τσαρούχη...!!!


"Η τέχνη διαιωνίζει ακριβώς τις στιγμές που ο άνθρωπος ενώνεται με τα έξω από αυτόν".
  Η σιωπή ενός ζωγραφικού πίνακα, η εκκωφαντική εκείνη σιωπή που ωστόσο στα μεγάλα και σπουδαία έργα, κατορθώνει να ακούγεται ξεκάθαρα, συνιστά την πιο ουσιαστική κατάκτηση του χρωστήρα. Δίχως το λόγο ή την ανάγκη επιβολής των μέτρων, των ρυθμών, της φόρμας, το σχέδιο και το χρώμα επιτυγχάνει να διεισδύσει στους ένδον χώρους του ανθρώπου. Έτσι με κάποιο θαυμάσιο τρόπο, μοναδικό, θα κατορθώσει να αγγίξει μια αίσθηση και να διεγείρει καθολικά ολόκληρη την ύπαρξη.

   Είναι οι δημιουργίες του Θεόφιλου, σωσμένοι πίνακες και επιτοίχιες δημιουργίες σε λαϊκά καταστήματα της ενδοχώρας, όπου θα βρει κανείς τις υπέροχες, μες στο χρώμα και τη ρηχή προοπτική που υποκαθίσταται τόσο εύστοχα από την εξαίρετη μίμηση των ανθρώπινων εκφράσεων.... απεικονίσεων. Έτσι σμίγει η παράδοση με τον τόπο και το πρόσωπο, έτσι μεταφέρεται με τρόπο απλό, όπως ένας δημόσιος χαιρετισμός η λαϊκή γνώση, η αίσθηση εκείνη που ορίζει και ελέγχει πράγματα  όπως ο εσωτερικός ρυθμός και η στάση προς το στοιχείο του θανάτου. Κάθε σωσμένη  κοινωνική έκφραση, κατορθώνει να επιζήσει αναλλοίωτη μες στους καιρούς.

  Το θρησκευτικό αίσθημα, ο αστικός μύθος, η πλούσια αρχαιοελληνική και βυζαντινή παράδοση αναμιγνύονται, ανατροφοδοτούνται για να αγγίξουν πάντα το ιδιαίτερο σημείο κάθε εποχής και να διατηρήσουν έτσι το ειδικό τους βάρος, την ξεχωριστή εκείνη θέση μες στη λαϊκή ψυχή. Η τελευταία θα τα αναδείξει έπειτα για τον  διδακτισμό τους, την εξαίσια παράθεση, την αφήγηση της ιστορικής μνήμης  όπως επιζεί στη λογοτεχνία, την από στόμα σε στόμα στιχουργική στο δούλεμα της πέτρας, στην κατασκευή των παρεκκλησιών της περιφέρειας.

  Και είναι σπουδαίο που η τέχνη της ζωγραφικής, καταφέρνει να αναπτύσσει σε κάθε εποχή τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο επίκαιρο και το διαχρονικό, όπως θα μπορούσαμε να ορίσουμε την παράδοση και το ιδιαίτερο  υφολογικό της περιεχόμενο, εκείνο που επιζεί στις τοιχογραφίες, στους πίνακες των άσημων τεχνιτών, στα ερείπια απομακρυσμένων ναΐσκων!

Οι απόψεις που περιλαμβάνονται συνιστούν σκέψεις του ίδιου του ζωγράφου.
"Ιστορία της Τέχνης" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου