Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η μοδίστρα σύμβολο!


      Μια μέρα που η Rosa Parks επέστρεφε στο σπίτι της με το λεωφορείο από το ραφτάδικο , κάθισε στην πρώτη σειρά των θέσεων που προορίζονταν για τους έγχρωμους. Καθ’ οδόν το λεωφορείο γέμισε αλλά έμειναν όρθιοι τέσσερις λευκοί.


     Τότε, ο οδηγός ζήτησε να σηκωθούν οι έγχρωμοι της πρώτης σειράς γιατί είχαν καλυφθεί οι θέσεις των λευκών. Οι υπόλοιποι της σειράς της υπάκουσαν και σηκώθηκαν όρθιοι. Η Rosa Parks απλά αρνήθηκε να σηκωθεί και συνέχισε να κοιτάζει ήρεμα έξω από το παράθυρο. Ο οδηγός τη ρώτησε άγρια: «Γιατί δε σηκώνεσαι;» Και η Parks απάντησε με ήρεμη φωνή: «Δεν αισθάνομαι ότι οφείλω να σηκωθώ.»

     Στον επόμενο σταθμό ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία και η Rosa Parks συνελήφθη για απείθεια και φυλακίστηκε. Μετά τη φυλακή η ίδια έγινε ακτιβίστρια και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής της στον αγώνα κατά του ρατσισμού. 


     Πλήθος πολιτών αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τα λεωφορεία του Μοντγκόμερυ με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη πάστορας της μικρής πόλης. Το μποϊκοτάζ κράτησε πάνω από ένα χρόνο και είχε σαν αποτέλεσμα, το Νοέμβριο του 1956, ο νόμος για το φυλετικό διαχωρισμό να κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και να καταργηθεί.


     Η Rosa Parks, μετά από την πράξη της αυτή, έμεινε στην ιστορία ως η «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων». τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Έφυγε από τη ζωή, το 2005 σε ηλικία 92 ετών και ήταν η πρώτη γυναίκα της οποίας τη σορό εξέθεσαν στο Καπιτώλιο σε λαϊκό προσκύνημα.


    Η ίδια, όταν τη ρώτησαν αν πράγματι ήταν κουρασμένη όταν αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της είπε:

«Δεν ήμουν ιδιαίτερα κουρασμένη. Όχι πιο πολύ από ότι ήμουν συνήθως μετά από μια μέρα στη δουλειά. Όχι. Δεν ήμουν σωματικά κουρασμένη.


    Η μόνη κούραση που είχα, ήταν αυτή του να Υποχωρώ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου